
آشنایی با شهرک های صنعتی:
شهرك صنعتي به چه مكاني گفته مي شود؟
شهرک صنعتي (Industrial Estate یا Industrial park) به مکانی است که برای توسعه صنعتی و تمرکز تولیدات صنعتی ایجاد می شود و از نظر مساحت و محدودیت های گستردگی دارای قواعد و محدوده ای تعریف شده است و در آن مجموعه ای نظام مند و سازماندهی شده از کارگاه ها، کارخانجات و در کل واحدهای صنعتی مستقر شده اند که در کنار امور صنعتی و تولیدی، اموری از قبیل امور پژوهشی، آموزشی، خدمات و پشتیبانی، فناوری و تجهیزات بروز و ... نیز برای بهبود روند تولید گنجانده شده است.
البته گفتنی است شهرک های صنعتی به صورت پیش فرض باید دارای زیرساخت های قابل توجهی باشند و برخی از شهرک ها (نظیر شهرک صنعتی سدید) نیز از حد معمول و متعارف زیرساخت ها پا را فراتر گذاشته و بر میزان این زیرساخت ها می افزاید. اما بهره برداری از این زیرساخت ها به فراخور نیاز هر یک از واحدهای صنعتی، متفاوت خواهد بود و لزوما تمامی زیرساخت ها در جهت استفاده ی هر یک از واحدها بکار گرفته نمی شوند.
مکان شهرک های صنعتی کجاست؟
با نظر به مسائلی همچون تولیدات سر و صدا، آلودگی های زیست محیطی، پساب های صنعتی و ... غالبا شهرک های صنعتی در فواصل زیادی از شهرها، روستاها و کلا مناطق مسکونی احداث می شوند که این مسافت نباید از 20 کیلومتر کمتر باشد.
اما در مواردی خاص (همچون شهرک صنعتی سدید) که قواعد حاکم بر روند اجرایی و عملیاتی شهرک ها به گونه ای است که میزان اختلال آن با روند زندگی انسانی در تزاحم کمتری به سر می برد، امکان قرار گیری شهرک در نزدیکی مناطق مسکونی نیز میسر می باشد (به عنوان مثال، شهرک سدید در فاصله ی 3 کیلومتری شهر کرمان قرار گرفته است)
در واقع این قبیل شهرک ها با تولیدات و کاربری هایی درگیر هستند که از نظر آلودگی زیست محیطی در رده های بهتری قرار دارند و همین سبب شده که بتوانند روند اجرایی خود را در نزدیک ترین نقطه به شهرها به انجام رسانند.
طبقه بندی صنایع شهرک صنعتی بر طبق آلودگی های زیست محیطی
همان طور که در بالا اشاره شد، آلودگی زیست محیطی یکی از مهم ترین مولفه های رده بندی صنایع از نظر استقرار می باشد که بر همین اساس، روند مستقر شدن آنها در شهرک های صنعتی متفاوت خواهد بود، که بر اساس این موضوع، صنایع به 7 رده تقسیم بندی می شوند:
رده ی یک: کاربری ها صنعتی یا کارگاهی که فارغ از وجود یا عدم وجود شهرک های صنعتی، مجاز به استقرار در داخل شهرها یا روستاها هستند.
رده ی دو تا شش: کاربری های صنعتی که مجاز به استقرار در داخل مناطق مسکونی نیستند، اما با حفظ حریم می توانند خارج از محدوده ی مصوب شهرها و روستاها (در کل، مناطق مسکونی) و داخل شهرک های صنعتی مستقر شوند.
رده ی هفت: محلِ استقرار واحدهای صنعتی از این رده نیز باید در خارج از محدوده شهرها و روستاها باشد؛ اما در روند استقرار این واحدها لازم است به صورت جداگانه از طریق اداره کل حفاظت محیط زیست استان (طبق دستورالعمل های موجود در اداره کل) و با نظر به فرآیند تولید، شرایط اقلیمی منطقه، توپوگرافی آن منطقه، ظرفیت تاب آوری محیط زیست، جهت وزش بادهای غالب، جهت توسعه مناطق مسکونی و دیگر نقطه نظرات زیست محیطی، مورد بررسی کارشناسی و اعلام نظر قرار بگیرند.
اهداف تاسیس شهرک های صنعتی
برنامه ریزی برای توسعه شهرک های فناوری و مراکز خدمات نرم افزاری
یکی از مهمترین اهداف شهرک های صنعتی، برنامهریزی برای توسعه شهرکهای فناوری و مراکز خدمات نرم افزاری است.
تشویق موسسات دانش بنیان به ایجاد زیر ساخت
علاوه بر این، شهرک های صنعتی در تهران یا شهرک های صنعتی که در سایر نواحی کشور قرار دارند، قصد دارند شرکتها و موسسات دانش بنیان را به ایجاد زیرساختهای صنعتی تشویق کنند. تنها در این صورت است که کارخانهها و واحدهای صنعتی جدید احداث میشوند.
زمانی که شرکتهای دانش بنیان و کوچک، زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری را ایجاد کنند، رقابت بین این کسب و کارها آغاز میشود و به نوعی فعالیت واحدهای صنعتی توسعه پیدا میکند.
پشتیبانی از واحدهای صنعتی کوچک
هدف دیگر ایجاد شهرک های صنعتی، پشتیبانی از واحدهای صنعتی کوچک است. واحدهای صنعتی کوچکتر معمولاً به صورت واحدهای تحقیق و توسعه، فعالیت میکنند. یعنی بیشتر پژوهش محور هستند و تولیدات آنها به میزان انبوه نرسیده است. سرمایهگذاران قصد دارند واحدهای صنعتی کوچکتر را تشویق کنند تا واحدهای بزرگتری احداث کنند.
ایجاد ارتباط بین صنعت های کوچکتر و بزرگتر
یکی دیگر از اهداف ایجاد شهرک های صنعتی، ایجاد ارتباط بین صنعتهای کوچکتر و بزرگتر است. اتصال و ارتباط بین این صنعتها باعث میشود در نهایت، محصولات باکیفیتتری وارد بازار شود. دولت نیز همواره سعی میکند با توسعه شهرک های صنعتی، به صنایع کوچکتر کمک کند تا خیلی زود به صنایع بزرگ تبدیل شوند.
تامین نیازهای صنایع و مردم
یکی دیگر از مهمترین اهداف ایجاد شهرکهای صنعتی، تامین نیازهای صنایع و مردم است. هدف این است که از این طریق، بخش زیادی از محصولات و نیازهای صنایع، از داخل کشور تامین شده و نیازی به کشورهای خارجی نباشد.
همانطور که میدانید، تعداد نیروهای متخصص و کاربلد در داخل کشور بسیار زیاد است. سرمایه گذاران شهرک های صنعتی قصد دارند با توسعه این صنایع از نیروی انسانی بیشتری استفاده کنند و از این طریق نیروهای متخصص را به کار بگیرند.
مزایای استقرار در شهرک های صنعتی:
عدم نیاز به دریافت مجوزهای جداگانه از ادارات مختلف
- مستثنی بودن از قانون شهرداریها
- پرداخت نقد و اقساط هزینههای انتفاع از تأسیسات
- صدور رایگان و در اسرع وقت مجوزهای ساخت و ساز و پایان کار
- واگذاری اداره شهرکهای صنعتی به هیئت امنای متشکل از صاحبان صنایع
- امکان اجاره یا خرید سالنهای آماده برای تسریع در بهرهبرداری از واحد تولیدی
- بخشودگی قسمتی از هزینههای انتقاع از تأسیسات برای واحدهایی که زودتر از زمان پرداخت اقساط خود به بهرهبرداری میرسند.
- کاهش هزینههای سرمایهگذاری به دلیل استفاده از خدمات مشترک سازماندهی شده شرکت شهرکهای صنعتی از جمله آب، برق، تلفن، گاز و تصفیه خانه فاضلاب.
- در شعاع ۳۰ کیلومتری مراکز استانها و شهرهای بالای ۳۰۰ هزار نفر، معافیت مالیاتی ماده ۱۳۲ قانون مالیاتها فقط مشمول واحدهایی میشود که در شهرکهای صنعتی مستقر میباشند.

مقاله های مرتبط
Morbi tincidunt, dui sit amet facilisis feugiat, odio metus gravida ante, ut pharetra massa metus id nunc. Duis scelerisque molestie turpis. Sed fringilla, massa eget luctus malesuada, metus eros molestie lectus. Dolores pariatur rem assumenda labore eligendi explicabo dolor.
Morbi tincidunt, dui sit amet facilisis feugiat, odio metus gravida ante, ut pharetra massa metus id nunc. Duis scelerisque molestie turpis. Cupiditate quia nesciunt repellat animi amet magnam officiis!
Morbi tincidunt, dui sit amet facilisis feugiat, odio metus gravida ante, ut pharetra massa metus id nunc. Duis scelerisque molestie turpis. Cupiditate quia nesciunt repellat animi amet magnam officiis!