با توجه به نوع فعالیت هر حرفه، متخصصین آن حرفه نیاز به تجهیزات مختلفی دارند و انتخاب درست این تجهیزات بر نتیجه بخش بودن آن حرفه تاثیرگذار است. بعضا بخش عظیمی از سرمایه خود را صرف تجهیزات نامناسب می کنند و منجر به از دست دادن سرمایه و درنتیجه شکست واحد تولیدی می شوند. توجه کنید که تجهیزات تولید قلب تپنده کسب و کار شما هستند. قصد داریم در این مقاله به این موضوع بپردازیم که شما به چه تجهیزاتی نیاز دارید.
جزو کدام دسته از تولید کنندگان هستید ؟
پیش از هر چیز لازم است با نوع فرآیند کارتان آشنا باشید، تولیدی شما در قالب یکی از موارد زیر خواهد بود :
۱٫ مراکز تولیدی موقت یا پروژه ای:
این مراکز بر مبنای قرارداد یا پروژه ای خاص ایجاد شده و پس از پایان، فعالیت مرکز نیز متوقف خواهد شد. در این شرایط انتخاب تجهیزات به میزان بودجه، زمان تعریف شده و حجم تولید بستگی دارد.
۲٫ مراکز تولیدی برای ساخت محصولات سفارشی:
معمولا در این مراکز یک یا چند محصول بر مبنای سفارش مشتری تولید می شوند، بنابراین تولید یک محصول مشخص مستمر نبوده و با خواست و سفارش خریدار (جدید یا قدیمی)، محصولات جدیدی تولید خواهند شد. بعنوان مثال کارخانجات سازنده ی کشتی های بزرگ یا ماشین سازی از این دست هستند.
۳٫ مراکزی که بصورت دوره ای محصولات متفاوتی تولید می کنند. (اصطلاحا دسته ای) :
در این مراکز برای بازه های زمانی مختلف، تجهیزات موجود متناسب با تولید محصولی خاص تنظیم و آماده سازی شده و تعداد معینی از آن محصول تولید می شود، مثلا بسیاری از سازندگان اسباب بازی، کالاهای تزئینی، سبدهای میوه و .. ..
۴٫ مراکزی که محصولات مشخصی را در تیراژ بالا تولید می کنند (خطی) :
در این مراکز خط تولید یک یا چند محصول مختلف فعال بوده و در تیراژ بالا اقدام به تولید می نمایند، بعنوان مثال تولیدکنندگان لوازم خانگی یا خودرو .
۵٫ مراکزی که تولید پیوسته و دائمی دارند :
در این مراکز مواد اولیه بصورت پیوسته و بدون انقطاع، در فرآیند تولید محصول نهایی قرار می گیرند، مانند نیروگاه های برق یا مراکز فرآوری نفت و گاز. تجهیزات بکار رفته معمولا کیفیت بسیار بالایی داشته و بر عملکرد آن ها نظارت زیادی می شود.
طبقه بندی تجهیزات مورد استفاده در مراکز تولیدی
بصورت کلی تجهیزات مرکز تولیدی شامل موارد زیر می شوند:
تجهیزات ضروری تولید : تجهیزاتی که مستفیما برای فرآوری (آماده سازی مواد اولیه)، پالایش (انجام عملیات های ساخت روی مواد خام) یا مونتاژ بخش های مختلف محصولات مورد استفاده قرار می گیرند. گاها تمامی این فرآیند در قالب یک دستگاه یا ماشین صنعتی امکان پذیر است. (در خصوص اتوماسیون بیشتر صحبت خواهیم کرد)
تجهیزات فرعی تولید : این تجهیزات برای تسهیل یا تسریع فرآیند تولید مورد استفاده قرار می گیرند. حذف آن ها می تواند موجب کاهش کیفیت یا سرعت تولید شود، با این حال تولید را متوقف نخواهد کرد. بعنوان مثال میز مونتاژ در تولید اسباب بازی، یا تفنگ پرتاب میخ در مبل سازی نمونه هایی از تجهیزات فرعی تولید هستند.
تجهیزات محیط تولید : حسب نوع فعالیت، سوله یا محل تولید نیازمند تجهیزات خاصی است. بعنوان مثال هواکش ها، دوربین های مدار بسته، جرثقیل سقفی، سیستم های روشنایی، تابلوی برق، دستگاه های ثبت ورود و خروج و حتی قفل درب های ورودی تجهیزات محیطی محسوب می شوند.
تجهیزات آزمایشگاهی : در مواردی لازم است صحت ابعادی یا کیفی قطعات و محصولات مورد ارزیابی قرار گیرند. بعنوان مثال ابزارهای تست کشش و سختی سنجی برای ارزیابی ماده ی اولیه مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین ابرازهای اندازه گیری مانند کولیس، میکرومتر، دستگاه های CMM، دوربین های کنترل ابعادی و … بخشی از این تجهیزات محسوب میشوند.
زمانی که تجهیزات در کنار یکدیگر و بصورت پیوسته مراحل مختلف تولید محصول از فرآوری ماده اولیه تا پردازش، مونتاژ و پرداخت نهایی را انجام می دهند اصطلاحا یک خط تولید شکل گرفته است. (مراحل بازرسی نیز بخشی از خط تولید یا Production line محسوب می شوند.)
لازم است زمان بندی هر یک از ایستگاه ها به گونه ای انتخاب شود که بهره وری به حداکثر رسیده و نهایت استفاده از ایستگاه های مختلف صورت پذیرد، در اصطلاح تخصصی تر بالانس خط تولید یکی از موارد حائز اهمیت در کارگاه ها و کارخانجات است که در درس های بعدی همین دوره مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
نکاتی که در هنگام خرید تجهیزات بهتر است رعایت کنید.
نیاز های خودرا بشناسید
هنگام خرید تجهیزات صنعتی، ارزیابی تمام دلایلی که کسبوکار شما به این تجهیزات نیاز دارد ضروری است. بهعنوان مثال، اگر شما یک کارگاه تولید مواد شیمیایی، غذایی، دارویی و پلاستیکی دارید، خرید تجهیزات صنعتی مانند مخلوطکن و میکسر صنعتی برای مخلوط کردن مواد مختلف موردنیاز است. بنابراین، اگر میخواهید تجهیزات مناسب برای کسبوکار صنعتی خود را خریداری کنید، ابتدا نیازهای خود را بشناسید و درک کنید.
بودجه
اگر هنوز یک استارتاپ هستید، ممکن است بودجه کمی داشته و به خرید تجهیزات دستدوم فکر کنید، چرا که این قطعات با هزینه کمتر، همان کیفیت قطعات نو را خواهند داشت. بااینحال، مانند هر خرید تجاری دیگری، در برخورد با ماشینآلات دستدوم نیز باید مراقب باشید. خوشبختانه شرکتهای قابلاعتمادی وجود دارند که تجهیزات دستدوم را با قیمتی مناسب و بدون افت کیفیت ارائه میدهند.
جذب نیروی انسانی
در هنگام خرید تجهیزات صنعتی، یکی دیگر از عوامل ضروری که باید در نظر داشت، جذب نیروی انسانی است. شما بهعنوان کارفرما، باید تعیین کنید چقدر نیروی انسانی برای اداره یک ماشینآلات خاص موردنیاز است. موفقیت مالی بلندمدت کسبوکار، تا حد زیادی، به مقدار هزینهای بستگی دارد که برای خرید تجهیزات صرف میکنید.
برای تعیین نیروی انسانی همچنین نیاز است انواع مختلف ماشینآلات را بشناسید: تمام اتوماتیک؟ یا نیمه اتوماتیک؟ یک تجهیزات تمام اتوماتیک با ۱ نفر قابلکنترل است، اما یک ماشین نیمه اتوماتیک برای کارکرد صحیح به چند نفر نیاز دارد.
قیمت
این نکته دیگری است که در انتخاب و خرید تجهیزات صنعتی باید به آن توجه کرد. در بیشتر موارد، قیمتهای متفاوتی را برای یک دستگاه در بازار مشاهده خواهید کرد. هنگامیکه این اتفاق میافتد، مهم است که دلایل این اختلاف قیمت را شناسایی کنید تا بتوانید گزینههای موجود را بهدقت بسنجید. اگرچه قیمت میتواند یک عامل اساسی در تصمیمگیری برای خرید باشد، تا جای ممکن نباید کیفیت را فدای قیمت کرد.
نتیجه کلی
خرید تجهیزات صنعتی کار آسانی نیست و نیاز به تخصص دارد، چنانچه شما در این حوزه متخصص هستید بهتر از درباره تجهیزات مورد نیازتان تحقیق کنید و با دانش چیستی هر ابزار برای خرید آن اقدام کنید.
و اگر خودتان در این زمینه تخصصی ندارید از متخصصین این حوزه کمک و مشورت بگیرید، چنانچه در این حوزه متخصصی میشناسید می توانید از متخصصین خبره در این زمینه در حامی صنعت کمک بگیرید و راهنمایی بخواهید.
و اگر فکر میکنید بهتر است کار را به ایشان بسپارید، با اطمینان خاطر کل پروژه را به آنها بسپارید و تجهیزات بهینه خودرا تحویل بگیرید.